Paljonko mitatut pinta-alat poikkeavat ilmoitetuista

Usein meiltä kysytään, paljonko huoneistojen mitatut pinta-alat poikkeavat yhtiöjärjestyksen mukaisista neliöistä. Emme kerää järjestelmällisesti tietoja virallisisista pinta-aloista, mutta löysin kuitenkin viimeksi kuluneen runsaan vuoden ajalta arkistosta 38 kerrostaloasunnon mittausta, joissa tilaaja oli ilmoittanut meille etukäteen asunnon oletetun pinta-alan (yhtiöjärjestys tai muu tieto).

Mitatut asunnot ovat pääosin vanhoja kerrostaloasuntoja Helsingin alueella.

Alla olevassa taulukossa on näytetty, kuinka paljon mitattu pinta-ala on poikennut ilmoitetusta pinta-alasta.
Keskimäärin mitattu huoneistoala oli noin prosentin suurempi kuin ilmoitettu pinta-ala. Tässä aineistossa vain 5 asuntoa 38:sta osoittautui tasan ilmoitetun suuruisiksi (pinta-ala pyöristettynä lähimpään 0,5 tai 1 neliömetriin). Pääosassa mitattuja asuntoja poikkeama on 3 prosentin haarukassa suuntaan tai toiseen, mutta molemmissa ääripäissä on yllättävän paljon asuntoja, joiden pinta-ala poikkeaa yli 9 prosenttia ilmoitetusta.
En ole tarkemmin analysoinut suuria poikkeamia mutta yleensä ne ovat 1900-luvun alun kerrostaloissa, ja valistunut arvaukseni on, että asuntoja on talon historian aikana yhdistetty tai jaettu ja pinta-alat eivät ole pysyneet perässä.