Lasketaanko komero, parvi, kellari, porras jne huoneistoalaan?

Lasketaanko kaapistot asunnon pinta-alaan?
Kyllä. Kiinteät kaapistot ja komerot lasketaan mukaan.

Lasketaanko parveke asunnon pinta-alaan?
Ei lasketa

Lasketaanko parvi huoneistoalaan?
Kyllä lasketaan siltä osin kuin korkeus ylittää 160 cm. Parvella tarkoitetaan rakennuksessa kiinteästi olevaa tilaa. Korkeaan huoneeseen tehdyt kerrossänkytyyppiset rakennelmat eivät ole parvia tässä mielessä.

Mitä jos huoneen keskikorkeus on alle 2 m?
Ei vaikuta. Huonealaan ja huoneistoalaan lasketaan huoneet 160 cm ylittävältä osalta. Toinen asia on, että rakentamismääräysten mukaan asuinhuoneen huonealan keskikorkeuden pitää olla vähintään 250 cm, pientalossa 240 cm korkea. Kylpyhuoneet ja käytävät saavat olla matalampia.

Lasketaanko matalat kellaritilat huoneistoalaan?
Pientalossa kellaritilatkin lasketaan mutta huoneistoala pitää laskea erikseen asuintiloille ja muille tiloille. Muita tiloja ovat esimerkiksi tekniset tilat, autotalli ja varastotilat muualla kuin asuintilojen välittömässä läheisyydessä.

Mitä lasketaan huonealaan?
Huoneala on huoneen seinien sisäpintojen mukaan laskettu pinta-ala. Oviaukkoja ja ikkunasyvennyksiä ei normaalisti lasketa huonealaan mutta jos ne ovat yli 220 cm korkeita, ne lasketaan mukaan.

Portaan laskeminen huoneistoalaan?
Huoneiston sisäinen porras lasketaan huoneistoalaan n-1 kertaa, toisin sanoen huoneistoalasta vähennetään alimman kerroksen kohdalla portaikon ala. Asunnon ulkopuolella olevat portaat vaikkapa kerrostalossa eivät ole huoneistoalaa.